Is het mogelijk om laminaat over laminaat te leggen?

Geregeld vragen klanten aan ons of het mogelijk is om laminaat over laminaat te leggen. Zij willen zelf laminaat leggen, maar ze weten niet zeker hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Natuurlijk kun je altijd contact met ons opnemen als jij vragen heeft over het zelf leggen van laminaat. Wij staan jou met deskundig advies bij. Omdat er vaak vragen worden gesteld over laminaat op laminaat, hebben wij besloten hier een blog over te schrijven. Laminaat over laminaat leggen is mogelijk, maar is het ook verstandig? Op die vraag geven wij hieronder antwoord. Daarnaast vertellen we jou meer over het zelf leggen van een laminaat vloer en welke materialen je hiervoor nodig heeft. Natuurlijk kun je alles wat je nodig hebt om zelf laminaat te leggen bestellen bij Groot in Vloeren.

Is het verstandig om laminaat over laminaat te leggen?

Alhoewel het mogelijk is om laminaat over laminaat te leggen, raden wij dit niet aan. De nadelen hiervan wegen zwaarder dan de voordelen. Ten eerste wordt de vloer hoger doordat laminaat over laminaat wordt gelegd. Hierdoor kan de hoogte een probleem worden voor jouw deuren. Daarnaast gaat het rendement van jouw vloerverwarming omlaag door de extra laag laminaat. Ook is de staat van het oude laminaat van belang. Beschadigingen, losse delen en oneffenheden moeten verholpen worden voordat er nieuw laminaat overheen kan worden geplaatst. Dat levert jou extra werk op.

Ga je zelf laminaat leggen, dan is het van belang dat de ondergrond compleet egaal is. Dit is lastiger om te realiseren bij laminaat over laminaat. Daarnaast verminderen de geluiddempende kwaliteiten van jouw laminaatvloer. Zonder ondervloer tussen het laminaat kan er sprake zijn van contactgeluid, waardoor de vloer kan gaan kraken. Bovendien is de kans op vochtproblemen groter zonder ondervloer tussen het laminaat. Daarom raden wij af om laminaat over laminaat te plaatsen. Je kan beter eerst de oude laminaatvloer verwijderen en vervolgens het nieuwe laminaat plaatsen.

Een laminaat vloer zelf leggen

Overweeg jij om zelf laminaat te leggen? Laminaat over laminaat leggen raden wij dus af. In plaats daarvan kun jij beter eerst het oude laminaat verwijderen en vervolgens pas het nieuwe laminaat plaatsen. Het leggen van laminaat wordt u gemakkelijker gemaakt dankzij het kliksysteem. Je kan de planken in elkaar klikken zonder dat hierbij lijm aan te pas komt.

Geef het laminaat de tijd om te acclimatiseren in de ruimte waar het geplaatst zal worden. Zorg voor een schone, stofvrije ruimte en een egale ondergrond. Plaats eerst een geschikte ondervloer. Hierover wordt het laminaat gelegd, waarbij jij simpelweg de instructies volgt die in het pak te vinden zijn.

Welke materialen zijn hiervoor nodig?

Ten eerste heb jij laminaat van een hoge kwaliteit nodig. Binnen ons uitgebreide assortiment ontdek je voor ieder budget laminaat. Een geschikte ondervloer is ook belangrijk. Een andere aanrader zijn plinten ter afwerking van het geheel. Qua gereedschap is het handig om afstandhouders, stootblokje, rubberen hamer, verstekbakje met plintenknipper of een zaag bij de hand te hebben. Voor het op maat maken van het laminaat kun je gebruikmaken van een decoupeerzaag of laminaatsnijder. Alles wat je nodig hebt om zelf laminaat te leggen, inclusief accessoires, bestel je bij Groot in Vloeren.